A dagasztás nélküli kenyérsütés nagyon bejött, azóta már többször is sütöttem kenyeret ezzel a módszerrel. Most egy különleges ízesítésű, rozmaringos-fokhagymás kenyeret hoztam. (A rozmaring nagy favorit nálam, legutóbb egy parmezános-rozmaringos kekszet sütöttem.) Próbáljátok ki Ti is! :)
Hozzávalók:
3 csésze BL80-as liszt (egy csésze 2,5 dl-nek felel meg)
1,5 csésze langyos víz
fél teáskanál instant élesztő
1,5 teáskanál só
5 gerezd fokhagyma
3 teáskanál friss rozmaring
Este, vagy ha koránkelők vagytok, akkor délután állítsátok össze a kenyeret. Aprítsuk fel a rozmaringot, reszeljük le a fokhagymát - én legközelebb nem reszelni, hanem aprítani fogom azt is, fincsi lesz ráharapni a sült foki darabokra :) A liszttel keverjük el a porélesztőt, adjuk hozzá a sót, a rozmaringot, és fokhagymát, majd a langyos vizet. Kézzel keverjük el lazán, majd takarjuk le tiszta konyharuhával és mehet is pihenni 12 órára.
Másnap reggel vár minket a csoda, egy illatozó, lukacsos, híg tésztaféleség. A tészta szélére szórjunk kevés lisztet, gyúrjuk át kissé (így sem lesz hagyományos ruganyos tészta állaga), és hagyjuk pihenni még fél órán át.
Előtte fél órára beáztattam a Pataki tálam tetejét vízbe (az alját most nem, teszteltem és pont elég párát ad így). Az edényt betettem a sütőbe, amíg még tovább kelt a tészta,hogy a cserépedény együtt vegye fel a hőt a sütővel. A sütési hőmérséklet 250 fok.
A fél óra leteltével sütőpapírral béleltem a tálat és belehalmoztam az illatos tésztát. 35 percig sütöttem lefedve, majd további 25 percen át fedő nélkül, hogy ropogósra süljön. Miután megsült, lespricceltem hideg vízzel, és vártam míg - nagyjából - langyosra hűlt. (Addig azokkal a kolbászokkal és szalámikkal tereltem el a figyelmem, amit Apukám szeletelt a reggelihez :D)
Szuperfinom lett, a család visszajelzése szerint is, szóval próbáljátok ki bátran! :)
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
Első szülinapját ünnepli a blog! Ne feledjétek a szülinapi nyereményjátékot a facebookon!
Köszönet a fotókért Czeglédi Eszternek! :)
A kerámiákat a biztosította. (http://patakikeramia.hu/)
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog