Visszatértem... azt hittem örömtelibb lesz a visszatérés, tekintve, hogy az utolsó bejegyzésem közel másfél éves... de a "karantén" (szerencsére nem igazi, hanem önkéntes) fokozza a kreativitást.
Na de nézzük mindennek a pozitív oldalát. Együtt vagyok a családommal vidéken, jó idő van, sőt idő van, jelenleg sok mindenre, így újra sütök. Igyekszem olyan recepteket hozni, amit Ti is el tudtok majd készíteni mindabból, ami otthon megtalálható a szekrényben/spájzban/kamrában.
Most nagyon ízes mini zsömléket hoztam, amit ha bedagasztotok, utána nyugodtan mehet a home office, amíg a tészta kel, mi dolgozunk. :)
Lássunk hozzá!
Hozzávalók:
240 ml tej
120 ml meleg víz
60 ml olvasztott vaj
1 teáskanál cukor
1/2 csomag élesztő (instant is jó, abból egy zacskó)
500 g liszt
4 teáskanál só
2 nagy tojás
2 szál rozmaring
3 gerezd fokhagyma
A kenéshez:
10 ml olvasztott vaj
1 szál rozmaring
1 gerezd fokhagyma
só
A tejben keverjük el a cukrot, melegítsük meg (én mikróban szoktam), ügyelve arra, hogy meleg legyen, de ne forró. Morzsoljuk bele az élesztőt, majd tegyük félre és hagyjuk felfutni.
Addig aprítsuk fel a rozmaringot és olvasszuk fel a vajat. Az olvasztott vajhoz hozzá a meleg vizet, és a már felfutott élesztős tejet.
Egy nagyobb edénybe szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót, a két tojást, reszeljük bele a három gerezd fokhagymát (lehet persze kevesebb is, ha kevésbé intenzív ízre vágyunk), valamint a felaprított rozmaringot. Keverjük el és adjuk hozzá a tejes-vizes-élesztős masszát.
Dagasszuk selymesre és egyneműre a tésztát, majd a cipót fedjük le tiszta konyharuhával és tegyük pihenni meleg helyre egy-másfél órára.
Ha duplájára kelt, akkor görgessünk a tenyerünk között egyforma gombócokat és mehet is a sütőedénybe kis távolságra egymásról (ragaszkodnak egymáshoz és összenőnek ígyis-úgyis, kivéve ha valóban nagy távolságot hagytok, akkor magányos kerek zsömik lesznek, de így olyan szép). Kenjük le a tetejét olvastott vajban elvert reszelt fokhagymával és rozmaringgal. Pihentessük őket még egy órán át, majd 170 fokos, előmelegített sütőbe 30-35 percre (amíg aranybarna nem lesz a teteje)
Langyosan tálaljuk :)
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Vigyázzatok magatokra!
Szabina
♥
(A recept édes eredetijének forrása)